RESEPI KEK SPAN FILLING CHEESE DAN STRAWBERI DENGAN TOPING BUTERCREAM ICING
Kawan punya penangan tiba-tiba whatsapp nak order kek lagi. Katanya kek yang dio order jumaat lepas tak sempat nak makan. Habis tetamu makan. Huhuhu. Alhamdulillah reseki orang order kek bertambah. Terima kasih ya Allah.
Masalah juga kawan saya ni nak kek yang sedap tapi harga murah. Adoi pening saya memikirkannya. Last-last buat kek span jer tapi saya adalah letak cheese dan strawberi jem kat lapisan tengah.
Inilah hasilnyablepas penat fikir nak deco macam mana. Dan inilah hasil pertama saya buat bentuk bunga atas kek tu. Bunga putar-putar jer pun. Huhuhu. Dan ini hasilnya lepas dibelah. Di ehsan dari kawan saya sendiri yang whatsapp gambar selepas kek dibelah.
Yummy and very-very delicious kata kawan saya. Thank my fren. So pada yang memang minat gila pada kek jom la cuba buat sendiri. Hasilnya anda sendiri akan puas hati.
BAHAN-BAHAN KEK
250gm sponge mixed
4 biji telur gred A
65ml air
75ml minyak masak
CARA-CARA
1) Putar semua bahan kecuali minyak. Mulakan dengan speed 1 dalan 2 minit kemudian tukar kepada speed laju. Putar selama 5 min.
2) Masukkan minyak dan mix hingga sebati.
3) Tuangkan dalam loyang 9inci dan bakar selama 40min dengan suhu 160' calcius.
BAHAN UNTUK FILLING
Strawbery jem secukup rasa
BAHAN CHEESE
250gm cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan whipping cream
CARA-CARA
1) Putar semua bahan hingga sebati dan lembut.
BAHAN UNTUK BUTTERCREAM
250gm Krimwell
150gm mentega @ butter
1/2 cawan susu pekat manis
60gm cawan gula ising
CARA-CARA
1) Putar semua bahan hingga sebati dan warna bertukar menjadi putih.
Selepas semua siap bolehlah deco mengikut kreativiti masing-masing.Saya ni tangan masih keras tapi bolehlah buat yang simple-simple.hehehe
Yang berada di area Kota Bharu, Ketereh ,Kok Lanas dan Mulong nak cuba boleh la order dengan saya. Hubungi saya di talian :-
Wan Jaa 0139141124/ 0132287224
Masalah juga kawan saya ni nak kek yang sedap tapi harga murah. Adoi pening saya memikirkannya. Last-last buat kek span jer tapi saya adalah letak cheese dan strawberi jem kat lapisan tengah.
Inilah hasilnyablepas penat fikir nak deco macam mana. Dan inilah hasil pertama saya buat bentuk bunga atas kek tu. Bunga putar-putar jer pun. Huhuhu. Dan ini hasilnya lepas dibelah. Di ehsan dari kawan saya sendiri yang whatsapp gambar selepas kek dibelah.
Yummy and very-very delicious kata kawan saya. Thank my fren. So pada yang memang minat gila pada kek jom la cuba buat sendiri. Hasilnya anda sendiri akan puas hati.
BAHAN-BAHAN KEK
250gm sponge mixed
4 biji telur gred A
65ml air
75ml minyak masak
CARA-CARA
1) Putar semua bahan kecuali minyak. Mulakan dengan speed 1 dalan 2 minit kemudian tukar kepada speed laju. Putar selama 5 min.
2) Masukkan minyak dan mix hingga sebati.
3) Tuangkan dalam loyang 9inci dan bakar selama 40min dengan suhu 160' calcius.
BAHAN UNTUK FILLING
Strawbery jem secukup rasa
BAHAN CHEESE
250gm cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan whipping cream
CARA-CARA
1) Putar semua bahan hingga sebati dan lembut.
BAHAN UNTUK BUTTERCREAM
250gm Krimwell
150gm mentega @ butter
1/2 cawan susu pekat manis
60gm cawan gula ising
CARA-CARA
1) Putar semua bahan hingga sebati dan warna bertukar menjadi putih.
Selepas semua siap bolehlah deco mengikut kreativiti masing-masing.Saya ni tangan masih keras tapi bolehlah buat yang simple-simple.hehehe
Yang berada di area Kota Bharu, Ketereh ,Kok Lanas dan Mulong nak cuba boleh la order dengan saya. Hubungi saya di talian :-
Wan Jaa 0139141124/ 0132287224
Comments
Post a Comment